Magyar English Orosz Fracia Olasz
facebook twitter youtube mail

Egészség

A modern orvostudomány egyre nagyobb figyelmet fordít a természetes gyógymódoknak, alternatív terápiáknak.
Ezek közé tartozik az apiterápia, amely fokozatosan belopódzik már a kórházak falai közé is. A mézet, akár a méhek álltal "gyártott" többi terméket (propolisz, méhpempő), már ősidőktől fogva használjuk a különböző betegségek, gyulladások kezelésére, de jól beváltak, mint hatásos immunrendszer serkentők is.

De sajnos az idők folyamán a méz az antibiotikumok elterjedése miatt igencsak háttérbe szorult, szinte megfeledkeztünk természetes antibakteriális hatásáról.

Az antibiotikumok használata szerte a világon egyre emelkedik, miközben egyre gyarapodik az új baktériumtörzsek kialakulása is, amelyek az antibiotikumokkal szemben ellenállnak.Ezáltal már egyre kevesebb hatásos gyógyszerünk lesz a fertőzésekkel szemben.Szerencsére újra a figyelem középpontjába kerülnek a gazdaságilag sem túl igényes, természetes antibiotikum értékű anyagok, mint például a méz, amelynek semmilyen baktérium sem tud ellenállni.

Bio infó

Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik az egészséges élelmiszerek iránt, és a tudatosan vásárlók a biotermékek egyre bővülő kínálatából válogathatnak.

Ahhoz, hogy egy termék valóban bio legyen, hosszú folyamat vezet. A biotermékek ellenőrzése nem csak a végtermékre, hanem a teljes előállítási folyamatra irányul, ezért szigorú előírások szabályozzák a növénytermesztést, állattenyésztést és a feldolgozást is. Ezen szabályok betartását a termőföldtől a boltba kerülésig objektív ellenőrzési és tanúsítási rendszer felügyeli. A termék csak akkor viselheti nevében a bio kifejezést, ha az alapanyagok legalább 95%-a biogazdaságból származik.

A biogazdálkodás alapelve, hogy a növények termesztése, állatok tenyésztése harmonizáljon a hely adottságaival, és a magas hozamok hajszolásával szemben előnyben részesíti a sokoldalú, harmonikus, "szelíd" gazdálkodást. A gazdálkodók, termelők és a gyártók nem használnak semmilyen mérgező permetszert, génmanipulált anyagot, tartósítószert, adalékanyagot, hogy a lehető legkevésbé avatkozzanak be az ökoszisztémába. Ennek az az oka, hogy az ökogazdálkodás szemléletének középpontjában a víz, a levegő védelme, valamint a talaj termőképességének és biológiai sokszínűségének megóvása és javítása áll. Azt a gazdaságot nevezzük bio ill. ökologikus gazdaságnak, mely ezen feltételeknek eleget tesz és ezzel párhuzamosan magas minőségű, tápanyagban gazdag, ízletes élelmiszereket állít elő.

Tehát a biotermék az egészség- és környezettudatos ember terméke, hiszen előállításuknál nemcsak az emberek egészségét tartják szem előtt de környezetünk védelmét is.

Virágpor

A virágpor a növények hímivarsejtje, ami a szél vagy a rovarok -főleg a méhek- segítségével kerül a bibére megtermékenyítés céljából. A virágokon munkálkodó méhek a virágport a hátsó lábukon lévő kosárkákba gyűjtik. A méhész a virágport gyűjtő méheket rakományuktól egy szűk rács segítségével megfosztja. Ezt szárítja, tisztítja, és természetes formájában árusítja.

A méhek gyűjtötte virágpor nagyon ajánlatos serdülő, növekedő gyermekek számára. A vérben növeli a vörösvértestek számát, a szervezet edzettségi állapotát fokozza, hatására csökkennek a megfázások. Napi 30-40grammos adagokban alkalmazva az erős fizikai munkát végzők állapotát szinten tartja, gyorsítja a test regenerálódását, javítja az étvágyat, elősegíti a jobb tápanyag hasznosítást és serkenti a szellemi képességet. Jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosit. Triptofán tartalma miatt alkalmas a hajhullás ellen. A szívizmot erősíti, ezt bizonyítja, hogy a versenylovak takarmányozásának fontos eleme a virágpor.

A virágpor adagolása: Gyermekeknek 5-15g/nap, felnőtteknek:15-20g/nap. (1 kávéskanálnyi kb. 5g)

A virágpor gyorsan romlandó, ezért többnyire szárítják, vagy fagyasztják, előfordul hogy mézzel keverve tartósítják. Szervezetünk a szárított virágport tudja legkevésbé hasznosítani.

Propolisz

A propolisz a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga. A növények rügyének ragadós váladékából gyűjtenek össze. Ezt az anyagot a kaptár repedéseinek betapasztására, felületi egyenetlenségének, idegen maradványok bevonására használják. Az összegyűlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagot is tartalmaz. Összetétele: Illóolajok, vitaminok:B1, B2,B6, C, E vitamin, aminosavak enzimek, ásványi enzimek.

A leggyakoribb feldolgozás az oldatkészítés. A kivonatokat az orr- fül- gége gyógyászatban használják, külsőleg.

Használhatjuk belsőleg is, limonádéba, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás melegvízzel naponta többször gargalizáljunk.

Ha a besűrített propoliszkivonatot zsíros vivőanyaggal keverjük össze balzsamot kapunk. Gyakoribb alkalmazási területei: égések, fagyások, aranyér , prosztata-gyulladás, bőr-, és körömgombásodás, reumatikus fájdalmak.

Propolisztablettákat gyomor- és bélbajokra ajánlják. Gyorsan felszívódik és könnyen bejut a szövetekbe. A természetes bélflórát nem károsítja.

Régi korokban balzsamozásra használták, ma is megfigyelhető, hogy ha a kaptárba tévedt rovart, vagy kisebb állatot, egeret a méhek ezzel bevonnak, az nem indul oszlásnak.

Méhpempő

A méhpempő a munkásméhek garatmirígyváladéka, a méhek teje. Ezzel az anyaggal etetik a fiatal munkásméhek a fiasítást akkor, amikor méhanyát akarnak nevelni belőlük. Méhpempőt kap enni a petéző anyaméh is.

A méhpempő összetétele nagyon összetett. Sokszor és sokan elemezték, de az anyag néhány százaléka még ma is ismeretlen. Fő tömege rendkívül jó minőségű fehérje. Legfontosabb összetevői a vitaminok. A B-vitaminok teljes sorozata megtalálható benne. Ezen kívül növekedést serkentő anyagok, ásványi sók, nyomelemek alkotják. Az egyes alkotó elemek egymás hatását erősítik.

A méhpempő nem gyógyszer, de igen hatásos táplálkozás-kiegészítő. A méhpempő általános erősítő hatású. Szedésekor a szervezet intenzív méregtelenítése következik be. Ez javítja az anyagcserét a szervezetet alkotó sejtek szintjéig. Leromlott, betegség utáni állapotból való felerősítésnél kitűnő. A szív és keringési panaszokra, gyomor és bélbántalmakra, idegrendszeri problémákra igen jó hatású. Szívbeteg orvosok állítása szerint a szívesek kenyere.

A méhpempő a tapasztalatok szerint négy - tíznapos szedés után néhány napos intenzív tisztulási folyamatot indít el. Ezen idő alatt az egyén közérzete romlik, fejfájás, egyéb fájdalmak is előállhat. Ekkor lehetőleg nem szabad abbahagyni a szedést, mert a kellemetlen érzés legtöbb esetben csak néhány napig tart, és azután gyors javulás következik be. Napi 2g feletti pempő adag szedése néhány napos hasmenést okozhat, ami a tisztulási folyamat természetes velejárója, nem kóros és elmúlik.

A méhpempő fogyasztása táplálkozás-kiegészítőként is nagyon fontos. Fogyasztás előtt ajánlatos összekeverni a mézes pempőt, mert a fajsúlykülönbség miatt a méz és a pempő hosszabb idő alatt szétválhat. A kevés mézben elkevert méhpempőt reggeli előtt, éhgyomorra kell elszopogatni. Minél hosszabb ideig szopogassuk. Adagolása felnőtt részére: a méhpempőt tartalmazó fiola tartalmából naponta fél gramm pempő (egy fiola tartalma 6 nap alatt fogyasztandó).

Általános feljavításra: naponta 0,3 - 0,4 g pempő (egy fiola tartalma 7-10 nap alatt fogyasztandó).

Súlyosabb állapotban, erősen leromlott szervezet, nagyon gyors javulás igénye vagy konkrét célok esetén az adag növelhető egészen 1 g naponkénti mennyiségig.

Gyerekek részére a testsúllyal arányosan adagolandó.

A változáson túljutott nőknek fél-egy évig nem célszerű pempőt fogyasztani, mert a normál havi ciklust visszaállíthatja. Az év letelte után napi 1 g pempő adagolása eredményesen csökkenti a hormonhiánnyal összefüggő panaszokat, jó közérzetet, életkedvet ad.

Szívbetegségekre a pempő általában igen jó hatású.

Alacsony vagy magas vérnyomású betegek csak állandó orvosi felügyelet mellett szedhetnek pempőt, mert a gyógyszer igényük lecsökken, ami súlyos bajt okozhat. A kúra kezdete után legkésőbb egy héttel a gyógyszer-adagolást újra be kell állítani. Vérnyomásprobléma esetén orvosi felügyelet nélkül a pempő szedése tilos!

A méhpempőt mézben elkeverve tartósítjuk, a méz savtartalma tartósítja a pempőt. A hűtőszekrényben +1 - +3 oC hőfokon tartandó. Megfagyasztani nem szabad. A méz, virágpor fogyasztása a méhpempő hatását kedvezően kiegészíti. A méhpempő sok szerves savat tartalmaz, ezért csak saválló eszközzel szabad érinteni. Fémmel érintkezésbe hozni tilos. Legjobb a fa vagy műanyag lapátka használata.

Dió

„Isten patikája” – mondták őseink a dióról, utalva arra, hogy a természet milyen csodálatos gyógyító és tápláló hatású gyümölccsel lepte meg az embert.

Ma már biztosan tudjuk, hogy a dió rendszeres fogyasztása a rákellenes küzdelem egyik elismert alapja. A dió, a mogyoró, a mandula olyan kiváló étrendi hatású, ízletes emberi táplálékok, melyek sok kedvező élettani hatású zsírokat tartalmaznak, (Omega-3). A dió, mogyoró, mandula, földimogyoró fogyasztásával az emberi szervezetben csökkenteni lehet, a nem kívánatos triglicerid szintet, miközben jelentősen növekszik az előnyös hatású koleszterinek aránya. A szívbetegségek kivédésére, ill. megelőzésére ez utóbbi állapot igen kedvezően hat... A szelídgesztenye és a pekándió ellagic savat is tartalmaz. Élettani kísérletekkel egyértelműen bebizonyították már, hogy az ellagic sav jelenléte az emberi szervezetben egy olyan kívánatos folyamatot indít be, melynek során a ráksejtek önmagukat pusztítják el! A diófélék tartalmazzák a rák-, ill. a szívbetegségek kialakulásának megelőzését igen hatékonyan segítő antioxidánsokat és az E- vitamint is.

A Gourmandnet-en ezek olvashatóak a csodálatos hatékonyságú dióról:

Csontba zárt egészség:

A diófa Perzsiából származik, melynek közel 21 fajtája ismert a világban. A fa csonthéjas gyümölcse a dió. Neve a latin Juglans regia-ból származik, mely király diót jelent. Elnevezéséhez többféle történet is kapcsolódik. Egyesek szerint Jupiter főistenről kapta dicső nevét, hiszen az istenek kedvelt gyümölcse volt. Még mások szerint azért kapta királyi titulusát, mert a diófa koronája hatalmas. Őseink a Volga vidékén ismerkedtek meg a dióval és hozták magukkal hazánkba. Azóta sikere töretlen és számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

Mi található egy dióban? (Ezek 94 %-át teszik ki a teljes diósúlynak)

 • Víz (4 százalék teljes meghámozott diósúly)
 • Zsír (komponált hét különböző zsírsav, köztük a lényeges zsírsavak, linoleic sav (la) és alpha-linolenic sav (ALA), egy omega-3 zsírsav)
 • Fehérje (18 különböző aminosavból állt)
 • Szénhidrát (három különböző fajta cukorból állt)
 • Élelmi rost
 • Ásványi anyagok (1 %-a a teljes diósúlynak)
 • Kalcium
 • Vas
 • Magnézium
 • Foszfor
 • Kálium
 • Nátrium
 • Cink
 • Réz
 • Mangán
 • Szelén

Vitaminok (0.3 %-a a teljes diósúlynak)

 • C vitamin
 • Thiamin
 • Ribofavin
 • Niacin
 • Pantothenic savanyú
 • Vitamin B6
 • Folsav
 • Vitamin A
 • Vitamin E (alpha-tocopherol)
 • Vitamin E (delta-tocopherol)
 • Vitamin E (gamma-tocopherol)
 • Vitamin K

Jótékony hatása:

Mint láthatjuk számos ásványi anyagot, és vitamint tartalmaz a dió. Érdemes hát megismerkedni egészségügyi hatásaival is. A dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is. A gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. Néhány tanulmány szerint napi egy uncia dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. Vértisztító, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget nőknél.

Olyan nők, akik egy héten keresztül megettek több mint 1 unciás adag diót, 27 %-al csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem esznek diót. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai: antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.

Számos jótékony hatását a kozmetikai ipar sem nézte tétlenül. Bőrbetegségekre, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén ezek lemosásra, borogatására, gyulladásgátlásra használják, aranyér ellen pedig a levélből készített ülőfürdő ajánlott

Gyógynövényként is számon tartják, hiszen jótékony élettani hatású termése mellett, levelét, olaját is felhasználják különböző betegségek kezelésére.

A diónak, ásványi anyag tartalmának és a benne lévő vitaminoknak köszönhetően, sok jótékony hatása van

A dió összetétele: Víz, Zsír, Fehérje, Szénhidrát, Élelmi rost

A dióban található ásványi anyagok: Kálcium, Vas, Magnézium, Foszfor, Kálium, Nátrium, Cink, Réz, Mangán, Szelén. Ezek közül kiemelkedő mennyiségű káliumot (450 mg), foszfort (380 mg) és kalciumot (99 mg) tartalmaz.

A dióban található vitaminok: C vitamin,Thiamin, Ribofavin, Niacin, Pantothenic savanyú, Vitamin B6, Folsav Vitamin A, Vitamin E (alpha-tocopherol), Vitamin E (delta-tocopherol), Vitamin E (gamma-tocopherol), Vitamin K.

Fejletlen vagy beteg gyermekeknek, legyengült szervezetű felnőtteknek hatékony erősítőszerként ajánlják magas energiaértéke (651 kcal/ 100 gramm), és A-, B1-, B2-, és C-vitamin tartalma miatt.

Diót ajánlatos fogyasztani, ha magas zsírtartalmú, nehéz ételt ettünk, ekkor ugyanis normalizálhatja a koleszterinszintet.

Sok Omega-3 zsírsav és antioxidáns is található benne. Napi 30 gramm dió segít megvédeni a szívet a betegségektől és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget a nőknél.

Vértisztító, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. Hatékony gyomor- és bélhurut ellen.

Szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai: antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rák kialakulásának a megakadályozásában.

Magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlják.

A dió fogyasztása a prosztatadaganatokat is csökkentheti. A dió képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktor néven ismert fehérjét. Ha a vérben nagy ennek a fehérjének az aránya, az a prosztatarák fokozott kockázatára utal.

A diót bőrbetegségek, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén borogatásra, gyulladásgátlásra használják. Pattanásos bőrre gyógytea keverékeként is hatásos.

A népi gyógyászat a fa levélét, fiatal fák kérgét, a termések zöld burkát, és a csonthéjon belül a terméseket elválasztó hártyát is felhasználják.

Rozskorpa

A lényeg a rozskorpáról

A táplálék bevitele után megkezdődik az emésztési folyamat, és sokminden más dolog mellet „rossz” koleszterin is keletkezik (LDL). Nyugaton ez az anyag okozza a szívbetegek halálesetének 50%-át.

Ha a meglévő ételek mellett rozskorpát viszünk be a szervezetbe, az emésztés folyamata alatt keletkezett „rossz” koleszterin (LDL) hozzátapad a rozskorpa élelmi rostjaihoz.

Ezeket a rostokat az emberi szervezet nem tudja megemészteni, csak végighalad az emésztőszervrendszeren, és így a hozzátapadt „rossz” koleszterin nem tud fölszívódni majd az érrendszerbe kerülni, hanem a salakanyaggal eggyütt távozik a szervezetből.

Dr. Pjer Dikan neves francia diabetikus állítása szerint a rozskorpa mindennapi bevitele képes akár 15%-al csökkenteni a vér „rossz” koleszterin szintjét, ami megeggyezik azon orvosságok hatásával, amit pont erre használnak.

A rozskorpa élelmi rostjai eltérően a többi fajtától, képesek vízben oldódni, így képesek akár 20-40 szeresre is dagadni.

Erre a megdagadt masszára ráragad a vékonybélbe ért cukor is, ami ezután majd csak nagyon lassan és kevesebb mennyiségben tud a véráramba belekrülni.

Ez a táplálkozáshoz hozzáadott rozskorpa megakadályozza a vércukorszint hirtelen történő megugrását, így kiváló cukorbetegség megelőző hatást biztosít.

A rozskorpa bevitele után az emésztőszervrendszeren keresztül halad végig. A helytelen étkezés és egészségtelen modern életvitel tele stresszes szituációkkal erős negatív hatásokkal van egészségünkre. A permetezőszerek és szintetikus adalékanyagok túlzott és helytelen használata az élelmiszergyártásban egyértelműen felelősnek bizonyul modern civilizációnk több betegségének (rák, allergiák, degeneratív-, idegrendszeri-, érrendszeri-, és más betegségek).

A mai modern konyha és étrend túlságosan fűszeres, zsíros és eltúlzott, ami számunkra teljesen normális, mert ehhez vagyunk szokva, és nem is tudatosul bennünk, hogy milyen érrendszeri vagy daganatos betegségek megjelenését okozhatja.

Az elhízás már lassan világbetegség, a cukorbetegek száma is egyre növekedik, szintúgy mint a magas koleszterin és trigliceridek szintű betegségben szenvedők száma.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az ételek erőt, egészséget ajándékozhatnak, megvédenek a nehéz betegségektől, de ugyanakkor negatívan is hathatnak ránk. Az ételeknek olyan tulajdonságaik is vannak, amik jobb kedvre derítenek, kihúznak a depresszióból, de agresszívvá is teheti az embert.

Hogyan őrizzük meg egészségünket, és még amellett élvezzük is azt?

Éppen e kérdés megválaszolásában kezdődik az „OJ” termékcsalád mondanivalója.

Elsőként ami a legfontosabb, hogy BIO termékről lévén szó, szinezékanyag, ízfokozó és egészségre káros anyagok nem találhatók benne.

Egyik kulcsfontosságú összetevője a bio rozskorpa, és abból is a lényeget, magas élelmi rosttartalmára fektettük. Kiválóan egyensúlyba tudja hozni szervezetünket: képes szabályozni testsúlyunkat, készteti és elősegíti az emésztést, perisztaltikát, éhségérzet csökkentő hatása van, szabályozza étvágyunkat, elősegíti az egészséges bélflóra létrejöttét, segíti a bélbaktériumok működését, erősítve így a szervezet immun rendszerét, magába szívja a zsírt, csökkenti a szervezet koleszterin és a vér triglicerid szintjét, tisztítja szervezetünket a toxinoktól és a lerakódott salakanyagtól, segít a cukorbetegség, magas vérnyomás és a bél daganatos betegségeinek megelőzésében.

Másik nagyon fontos összetevő a bio kókusz cukor, melynek glikémiás indexe GI=35, így a terméket cukorbetegek is fogyaszthatják.

És ez a kis édesség jól működik.

Elég csak napi 3-4 lapocskát étkézés közben elfogyasztani, akár éhes gyomorra, már napokon belül érezhető a hatása, ahogyan összedolgoznak a pozitív összetevők.